Бивш министър-председател популист, чиято партия се очаква да спечели предсрочните парламентарни

...
Бивш министър-председател популист, чиято партия се очаква да спечели предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Проруската левица води преди изборите в Словакия

Бивш министър-председател популист, чиято партия се очаква да завоюва предварителните парламентарни избори в Словакия, възнамерява да преобърне военната и политическата поддръжка на страната за прилежаща Украйна в директно предизвикателство към Европейския съюз и НАТО, написа Асошиейтед прес.

Роберт Фицо, който управлява Словакия от 2006 до 2010 година и още веднъж от 2012 до 2018 година, е любимецът да заеме поста на министър-председател след изборите на 30 септември. Той и неговата лява партия " Посока " или SMER водят акция с ясно проруско и антиамериканско обръщение.

Неговата кандидатура е част от по-широка наклонност в цяла Европа, разяснява организацията. Само Унгария има намерено проруско държавно управление, само че в други страни, в това число Германия, Франция и Испания, популистките партии, скептични към намесата в Украйна, получават забележителна поддръжка, отбелязва АП. В доста от тези страни предстоят национални или районни избори, които биха могли да наклонят публичното мнение от Киев към Москва.

„ Ако SMER стане част от държавното управление, ние няма да изпращаме повече оръжия или муниции в Украйна “, сподели Фицо, който сега е народен представител в словашкия парламент и е прочут с нецензурни словоизлияния против публицисти.

59-годишният Фицо също се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия, слага под въпрос способността на украинската войска да изтласка нахлуващите съветски войски и желае да употребява участието на Словакия в НАТО, с цел да блокира присъединението на Украйна. Връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя либерален курс по други способи, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен - на Полша, където ръководи дясноконсервативната партия  " Право и правдивост ".

Словакия, малка централноевропейска страна, основана през 1993 година след разпадането на Чехословакия, е корав покровител на Украйна, откогато Русия нахлу в нея преди повече от 18 месеца. Словакия беше втората членка на НАТО, която се съгласи да даде своя флот от изтребители МиГ-29 от руската ера на Киев и също подари система за противовъздушна защита С-300.

Но в това време Словакия отбелязва спад на публичното доверие в демократичната народна власт и западните организации в по-голяма степен, в сравнение с в други елементи на района, които се отърсиха от десетилетия руско владичество, показва АП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР